Training Agile Tendermanagement
03 juli 2019 | 09:00 - 17:00

Training Agile Tendermanagement

Het succesvol managen van deals en tenders betekent in veel opzichten het managen van een complex project. Gegeven de veranderende markt en de druk om continu te vernieuwen vraagt dit veel flexibiliteit en wendbaarheid van een organisatie. Binnen een gegeven tijdvak, is het aan een groep professionals om met een scherp en onderscheidende aanbod te komen dat aansluit op de vraag van de klant. Om zo’n project nog beter te laten lopen en tot een resultaat te brengen met meer kans van slagen, benutten we de denk -en werkwijzen uit de wereld van agile organiseren. Daarmee ontstaat een wendbare, snelle samenwerking die we Agile Tendermanagement noemen.

Wat is Agile Organiseren?

Agile organiseren draait om flexibiliteit. Flexibiliteit die nodig is, omdat de wereld om ons heen steeds sneller verandert. Een agile organisatie brengt de volgende vier principes in praktijk:

  1. Flexibele strategie, waarin een duidelijke bedoeling centraal staat en je voortdurend kunt bijsturen
  2. Multidisciplinaire teams, die gezamenlijk verantwoordelijk zijn en snel en zelfstandig kunnen handelen en experimenteren
  3. Werken in korte cycli, waarin telkens concrete resultaten worden opgeleverd
  4. Visueel werken, zodat altijd inzichtelijk en transparant is waar je mee bezig bent

Het in praktijk brengen van deze principes is niet gemakkelijk en vraagt een gedisciplineerde aanpak waarvan Scrum één van de onderdelen is.

Bekijk ook de explanimation: Wat is agile?
Lees de Pinkpaper Agile Organiseren.

Wat is Agile Tendermanagement?

Bij Agile Tendermanagement passen we ideeën en technieken uit de wereld van agile organiseren toe om het tenderproces sneller en effectiever te laten verlopen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Het gebruiken van design thinking technieken om de klantvraag scherper te krijgen, ideeën te verzamelen en de winstrategie te ontwikkelen en bepalen
  • Het ontwerpen en gebruiken van verschillende rollen om activiteiten en besluitvorming tijdens het tenderproces goed te laten lopen
  • Het toepassen van Scrum als werkwijze om een tenderteam in te richten en samen te laten werken
  • Het opzetten van een serie sprints waarin deelproducten voor de tender worden opgeleverd zodat tijdsbelasting gelijkwaardig over het proces is verdeeld
  • Het inrichten van tussentijdse reviews om de kwaliteit van de offerte te verbeteren

Programma

Tijdens de tweedaagse training, ziet het programma er als volgt uit:

Dag 1

Introductie in Agile Tendermanagement

We geven een introductie in agile organiseren. We verkennen samen de knelpunten die jij als deelnemer op dit moment ervaart in tenderprocessen. We nemen je mee in de principes van Agile tendermanagement en het Agile tenderproces met bijbehorende rollen, structuur en ceremonies. Bij het inrichten van het Agile tenderproces maken we gebruik van de Scrum methodieken en tools zoals de project story en user story mapping.

Ontwikkeling van klantgerichte oplossingen met design thinking

We introduceren technieken en werkwijzen uit de wereld van design thinking die helpen bij het genereren van klantgerichte oplossingen. We gaan oefenen met het gebruik van context- en persona canvassen en empathy mapping. Na deze dag ben je in staat om deze methodieken zelfstandig toe te passen om te komen tot klantgerichte oplossingen en winstrategieën.

Dag 2

Scrum voor tendermanagement

Tijdens de tweede dag gaan we aan de slag met de rollen, bijeenkomsten en lijsten van Scrum en passen ze toe op het tenderproces. We oefenen met de stand-up en sprintplanning op basis van door jou als deelnemer meegebrachte casus. We letten hierbij op de verschillen per organisatie en klantvraag, zodat Scrum altijd op maat is gesneden en voor jou toepasbaar in praktijk.

Agile tools en technieken

We sluiten het programma af met het gebruik van tools en technieken als het gaat om prioriteren, inzetten van soft power als tendermanager en methodes voor strategie of propositie ontwikkeling. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van Liberating structures, het toepassen van originele werkvormen voor het ontwikkelen van de winstrategie of propositie die bijdragen aan energie, interactie en draagkracht in het team. We oefenen met deze technieken door ze toe te passen op casuïstiek vanuit tendermanagement.

Resultaat

Na het doorlopen van de training heb je kennis opgedaan van verschillende werkwijzen uit de wereld van agile organiseren. De tools, canvassen en werkwijzen die je oefent tijdens te training neem je mee en zijn toe te passen in het dagelijkse tenderproces. Je ontvangt bij succesvolle afronding een certificaat Agile Tendermanagement van Cinfield en Scrum Company.

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor bid- en tendermanagers, schrijvers en interne opdrachtgevers die open staan voor vernieuwing, verandering en doorontwikkeling van het gebruikelijke tenderproces.

Over Cinfield

Cinfield helpt organisaties de commerciële doelstellingen te behalen door focus op deal- en tendermanagement. We zijn gids naar vakvolwassenheid van deal- en tendermanagement op alle niveaus in de organisatie. We vertalen de ontwikkelingen in het vakgebied naar trainingen, intervisies en opleidingsprogramma’s. Dit doen we door het ontwikkelen van kennis betrekken van specialisten en experts uit de markt.

Over Scrum Company

Scrum Company helpt je om agile succesvol toe te passen in de non-IT. Scrum Company geeft trainingen om van jou een echte agile specialist te maken. We bieden een leerroute die we afstemmen op jouw leervraag en -behoeften. Onze trainers zijn zelf adviseurs en coaches en weten de lessen met de praktijk te verbinden. Doordat we met kleine groepen werken, is er veel ruimte voor vragen uit jouw praktijk. Voor onze kwaliteitsstandaarden werken we samen met het International Consortium for Agile. Coaching en advisering gericht op agile transformatie, kun je vinden bij ons moederbedrijf Organize Agile.

Praktische informatie

Data: woensdag 3 en donderdag 4 juli (09.00 – 17.00 uur)
Locatie: Oudewater (incl. overnachting)
Kosten: € 1595,- excl. btw (inclusief overnachting, verzorging, naslagwerk en certificering)

Is het aanmeldformulier hieronder niet zichtbaar? Klik dan hier om je aan te melden.

Aanmelden

Inschrijfformulier Training Agile Tendermanagement

  • Aanvullende informatie ten behoeve van facturatie