Yvette Naaijkens is Tendermanager van het Jaar 2019

Op 20 juni 2019 is in de Heerlickheid van Ermelo de SMA Tendermanager van het Jaar 2019 verkozen. Winnaar is Yvette Naaijkens, Manager Verwerving Beheer en Exploitatie bij Heijmans, zij werd door een unanieme vakjury gekozen. Met haar strategische, complete en zeer klantgerichte aanpak is Naaijkens succesvol (verwierf het grootste onderhoudscontract ooit op de Nederlandse markt) én draagt zij bij aan de ontwikkeling en professionalisering van het tendermanagement-vak. 

Ontwikkeling van cruciale competenties 

De Tendermanagement van het Jaar verkiezing is een initiatief van SMA en Cinfield, deal- en tendermanagement adviesbureau. De verkiezing is in het leven geroepen om het bijzondere vak een podium te geven, aandacht te genereren onder nieuw talent en om verdere professionalisering en ontwikkeling van het vak te stimuleren. Inschrijven op tenders en aanbestedingen is voor vele grote Nederlandse bedrijven de voornaamste manier om grote contracten te verwerven en is daarmee een cruciale sales-competentie geworden. 

Samenbrengen van disciplines 

De finale van de SMA Tendermanager van het Jaar 2019 verkiezing bracht tendermanagers en commercieel verantwoordelijken samen uit uiteenlopende branches. De kandidaten doorliepen een uitgebreide voorronde met CV-check, vragenlijsten en assessment. De drie finalisten, naast Naaijkens waren dat Mark de Bruijn van Canon Nederland en Astrid Herren van HEYDAY Facility Management, zijn vervolgens op de finaledag nog eens uitgebreid ondervraagd door de zeskoppige vakjury. De vakjury, met name commercieel directeuren en uit diverse branches, deed naar eigen zeggen veel inspiratie op doordat de deelnemers uit zulke verschillende werelden afkomstig zijn en ieder hun eigen signatuur hebben ontwikkeld om tenders te benaderen en managen. 

Terechte winnaar 

Naaijkens werd unaniem verkozen tot winnaar. Zij is succesvol tendermanager bij Heijmans en scoorde de afgelopen jaren 3 uit 4 trajecten waar zij met haar team op inschreef. Die succesrate realiseert ze met een zeer vakvolwassen aanpak en nuchtere insteek. Uit het juryrapport: ‘Je stapt niet zomaar in een tenderproces zonder een duidelijk plan en randvoorwaarden. Je spreekt altijd vanuit de klant, verzamelt de juiste expertise om je heen en laat je niet afremmen door interne beperkingen.’ Ook laat Naaijkens zien dat aandacht voor team en teammotivatie cruciaal is bij het winnen van tenders en dat overwerken niet nodig is als je het proces goed organiseert. Recent sleepte zij met haar team het grootste Bouw & Infra onderhoudscontract op de Nederlandse markt binnen (onderhouden en (ver)bouwen van terreinen en terminals op Schiphol met een contractwaarde van cumulatief 100 miljoen Euro per jaar). 

Award als platform voor ontwikkeling 

Met de award willen de initiatiefnemers SMA en Cinfield bijdragen aan de zichtbaarheid en ontwikkeling van het vak tendermanagement als toekomstwaardige sales-competentie. De awardverkiezing brengt diverse branches samen alsook de disciplines inkoop en verkoop en kunnen zo van elkaar leren en groeien in vakvolwassenheid. Het succes van de eerste verkiezing wordt geprolongeerd; volgend jaar organiseert SMA de Tendermanagement van het Jaar Award opnieuw. 

Deel dit artikel:

Meer artikelen