“Nominatie misschien wel grotere erkenning dan titel zelf”

Wat betekent het om Tendermanager van het Jaar te zijn? Een goed gesprek met André Holterman van Capgemini (winnaar 2023) en Brigitte van Gompel van Heijmans (winnaar 2024) over de waarde van erkenning en wat een tendermanager succesvol maakt.

Al vijf jaar op een rij organiseert Cinfield samen met SMA de verkiezing van de Tendermanager van het Jaar. Brigitte won de titel op 11 oktober 2024 en staat sindsdien in de schijnwerpers. Ze kreeg aanvragen voor kennisuitwisseling binnen en buiten de bouwsector, werd uitgenodigd als spreker en ontving zoveel LinkedIn-berichten dat ze die nog steeds niet allemaal kon verwerken. “Winnen was een enorme boost voor mijn zelfvertrouwen en een erkenning voor mijn werk. Maar dat collega’s de moeite namen om mij te nomineren was misschien nog wel de grootste waardering.” André herkent dat: “Als tendermanager cijfer je jezelf altijd een beetje weg en wil je het beste uit het team halen, samen het goede doen. Tendermanager van het Jaar worden bracht een stuk waardering en erkenning binnen het bedrijf en in de markt. Ik ben niet iemand die snel op het podium staat. Dat ik in 2023 de finale haalde en won, heeft me bewust gemaakt van mijn impact in tendertrajecten en mijn senioriteit in het vak: mijn visie en mijn oordeel doen ertoe.”

Jouw meest memorabele aanbesteding?
Voor de verkiezing van Tendermanager van het Jaar moesten beiden een beste case inbrengen. Maar bij de vraag naar hun meest memorabele aanbesteding maken ze geen keuze en komen vooral herinneringen aan samenwerking in trajecten naar voren. André is een tendermanager in hart en nieren. Hij houdt van grote complexe ICT-tenders, van het proces van met niets beginnen, samen tot ideeën en een strategie komen en dan met een mooi en gedegen aanbod eindigen: ‘Supergaaf’. Brigitte denkt gelijk aan tender van een paar jaar geleden waar de samenwerking leidde tot een stukje magie. “Alles klopte: binnen het tenderteam klikte het goed met elkaar, we werkten samen met een klantteam dat gemotiveerd was en de klant heel goed kende, en we bedachten bijna moeiteloos een strategie waarmee we de juiste snaar bij de klant konden raken. We zaten continue in een flow wat een bak aan energie opleverde.”

Hoe zorg je voor goede samenwerking?
“Zo’n succesvolle samenwerking kun je niet afdwingen, die ontstaat in het moment,” stelt André: “Het allerbelangrijkst is dat je met de juiste mensen werkt en dat ze gemotiveerd zijn, dan ontstaat er iets bijzonders en kun je die stap verder en dieper gaan. Het is een cliché, maar zo is het.” Brigitte: “Ik vind het ook cruciaal dat het team het gevoel heeft dat ze mee mógen doen en niet mee móeten doen. Dat zorgt voor de juiste mindset en ruimte. En naast motivatie werk ik ook altijd aan draagvlak voor de strategie. Je kunt die strategie wel voorschrijven maar iedereen moet erin geloven om er een goede bijdrage aan te kunnen leveren.”

Wat maakt een goede tendermanager?
André en Brigitte zijn het erover eens dat de tendermanager in de basis gewoon een kei in projectmanagement moet zijn en het proces van a tot z moet beheersen. Belangrijk zijn ook goede communicatieve vaardigheden en empathisch vermogen, zodat je goed kunt sturen in je team en ook behendig genoeg bent om interne stakeholders op een goede manier mee te nemen in je tenderproces, van afdeling risk tot eventuele internationale divisies. Ook moeten ze een bepaalde eigenwijsheid hebben, zodat ze collega’s kunnen triggeren om met frisse ogen naar een tender te blijven kijken en niet vervallen in een eenheidsworst-oplossing. Bij Capgemini moet de tendermanager ook breed georiënteerd zijn: André: “Ze moeten ook over voldoende juridische en vakinhoudelijke kennis beschikken om de complexiteit in het contract te doorgronden, zodat we in staat zijn goede vragen en goede oplossingen te formuleren.” Brigitte ligt naast projectmanagement ook een grote nadruk op sfeer, rust bewaken, motiveren en draagvlak kunnen creëren.

Wat is jouw geheime wapen?
Brigitte: “Mijn kracht is dat ik continue blijf redeneren vanuit mijn eigen gevoel. Als we begonnen zijn met een aanbesteding, maar mijn gevoel zegt op een gegeven moment iets anders dan onze analyse laat zien, dan stuur ik daarop. Dan ga ik bijvoorbeeld langs bij de risk-afdeling met mijn twijfels, of ik zoek een expert waar ik mijn gevoel wil toetsen of ik ga in gesprek met de verantwoordelijke regiodirecteur. Dat doe ik natuurlijk voorzichtig, want ik wil mijn relaties niet schaden: de regio wil winnen, het tenderteam is al weken bezig en wil door en directie heeft al geïnvesteerd in verwerving. Maar het is belangrijk dat iemand die impopulaire mening heeft om ons op het goede spoor te houden.” André’s geheime wapen is zijn vasthoudend. “Ik kan heel vasthoudend zijn, af en toe tot vervelens toe. Want een bid gaat niet vanzelf. Ik bijt me erin vast en laat niet los totdat het voor elkaar is. En wat ik ook altijd terugkrijg is dat ik altijd heel rustig oog. Ook al ontploft alles om me heen, ik blijf rustig en zorg dat we de juiste stappen zetten. En net als Brigitte voel ik me ook een onafhankelijk baken in het proces. Ook al is Sales heel positief over een aanbesteding, ik hijs de vlag zodra ik twijfels heb.”

Jouw advies voor beginners?
André: “Tegen beginnende tendermanagers zou ik zeggen: werk altijd vanuit je eigen kracht, word bewust van je eigen kracht. En wees hongerig naar innovatie en ga altijd voor de winst.” Brigitte is het daar helemaal mee eens: “Ik moedig ze ook altijd aan om projecten te doen die ze nog net niet aan kunnen. Maak je niet klein, heb lef, maak fouten – dat mag bij ons -, daar leer je van. Die lessen neem je vervolgens in elke volgende tender mee en het team vangt je echt wel op als het echt mis dreigt te gaan.” Als ze echt goed willen worden hun vak, dan stelt dat ook eisen aan de leidinggevende. André: “Stuur ze niet alleen van deadline naar deadline, maar help ze ook om werk en privé in balans te houden. Geef ze rust en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.” Brigitte: “Geef ze op z’n tijd ook een schouderklop, want die waardering hebben ze nodig. En stimuleer ze om buiten hun comfortzone te werken. Ik heb op dit moment twee jonge tendermanagers onder m’n hoede: minstens een van hen wordt ooit Tendermanager van het Jaar!”

Ken jij een tendermanager die afgelopen jaar uitblonk in aanpak en resultaat?
Kandideer hem/haar hier!

Deel dit artikel:

Meer artikelen