Tendermanager van het Jaar 2022 – Waarom nomineren een goed idee is

Het Tender Event beleeft in 2022 haar vierde editie. Het initiatief, met als hoogte punt de Verkiezing van Tendermanager van het Jaar, van SMA en Cinfield mag rekenen op steeds meer aandacht van vakgenoten in de tender- en aanbestedingswereld. En die aandacht is belangrijk, want in het relatief jonge vakgebied is het sales-potentieel dat de Tendermanager toevoegt nog onvoldoende bekend en gewaardeerd. We spraken hierover met de winnaars van 2020 en 2021. 

Cruciale competentie

Tendermanager van het Jaar 2021 - Marco van DongenVoor bedrijven die willen werken voor de (semi)overheid en grote opdrachtgevers is Tendermanagement een cruciale sales-competentie. Dat wordt nog niet overal zo gezien. Marco van Dongen (HEYDAY, Tendermanager van het Jaar 2021): “Ik ben een selfmade Tendermanager. Ik heb er nooit specifiek voor geleerd, ben er in gerold en heb het vak geleerd door goed bij peers te kijken en voortdurend te leren. Gaandeweg heb ik ervaren hoe belangrijk deze rol eigenlijk is. Ik bedoel, je salesteam heb je keihard nodig, maar tendermanagers zijn daarbij onmisbaar.”

Leontien Navest (Capgemini, Tendermanager van het Jaar 2020): “De manier van uitvragen is de afgelopen jaren steeds scherper geworden. Je komt er niet met het verzamelen van wat standaard tekstblokken. Tendermanagement is een discipline die veel competentie vereist. Je bent een verbindingspunt waar alle kennis in de organisatie samenkomt en dat – vaak binnen een beperkte tijd – je moet construeren tot een perfect aanbod.”

Persoonlijkheid

Leontien: “De reden dat Tendermanagement wellicht een wat onderbelicht en ondergewaardeerd vak is gebleven, zit misschien ook wel een beetje in de persoonlijkheid van de gemiddelde Tendermanager. Waar de Sales wat extraverter is dan gemiddeld, is de Tendermanager vaak wat introverter, faciliterend. Wij vinden het al snel prima om achter de schermen te blijven.”

Marco: “Daar kan ik me wel in vinden. Mijn nominatie kwam voor mij als een verrassing. Hoezo ik? Aanvankelijk wilde ik niet eens deelnemen. Een collega heeft me uiteindelijk overtuigd. Door mijn deelname heb ik de verkiezing leren kennen als zeer professioneel. Er zit veel power achter. En het levert een belangrijke bijdrage aan de beeldvorming over dit vak.”

VruchtenTendermanager van het Jaar 2021 - Leontien Navest

Leontien: “Voor mij heeft het veel gebracht. Op de eerste plaats een hoop positieve commotie in de organisatie en erkenning voor het vak en mijn inzet. Zo heeft het mij promotie opgeleverd en een groot extern netwerk in de tenderwereld. Maar vooral ben ik door eens de tijd te nemen om met afstand naar het vak te kijken, bewust bekwaam geworden. Daar pluk ik dagelijks de vruchten van.”

Marco: “Ook hier kan ik me bij aansluiten. Mede door de verkiezing en de ervaringen van de  afgelopen jaren hebben we bij HEYDAY de sales-processen opnieuw ingericht, waarbij proposal & bidmanagement een centrale rol heeft. Zo brengen we nog meer scherpte aan.”

Nomineren

Deelnemers aan de verkiezing kunnen zich niet zelf opgeven, maar moeten worden genomineerd door collega’s of partners uit het vakgebied. Gedurende het traject worden de kandidaten door diverse vakjury’s beoordeeld op een aantal criteria. Dit zijn:

  • visie op succesvol tendermanagement
  • competenties & drijfveren;
  • impact van zijn/haar werk op de organisatie;
  • leiderschap en inspiratie
  • behaalde resultaten (o.a. gewonnen/behouden omzet, waarde voor de organisatie, overige positieve impact voor de organisatie en resultaten) in de afgelopen drie jaar en het eigen aandeel daarin.

Nomineren voor de komende verkiezing kan tot 1 juni 2022 via: tendermanagervanhetjaar.nl

Deel dit artikel:

Meer artikelen