Marco van Dongen (HEYDAY) is Tendermanager van het Jaar 2021

Amsterdam, 23 september 2021Na een uitgebreide selectie- en beoordelingsprocedure, is Marco van Dongen, Tendermanager bij HEYDAY Facility Management, winnaar van de verkiezing Tendermanager van het Jaar 2021. Als één van de drie finalisten presenteerde hij zichzelf voor een vakjury en publiek in de Cinetone Filmstudio’s in Amsterdam. Van Dongen liet de andere twee finalisten, Stephen Pittau (Strukton) en Erwin Matthijsse (Dura Vermeer), achter zich en won zowel de publieksprijs als de vakjury-prijs.

Het is het derde jaar dat beroepsvereniging Sales Management Association (SMA) in samenwerking met Cinfield, Deal & Tendermanagement adviesbureau, deze verkiezing organiseert. Met de award willen de initiatiefnemers bijdragen aan de zichtbaarheid en ontwikkeling van het vak Tendermanagement. Daarnaast hopen zij de wereld van Inkoop en Verkoop dichterbij elkaar brengen. Rick Uringa van Cinfield: “Tien jaar geleden bestond het vak van Tendermanager nog nauwelijks. Inmiddels is het uitgegroeid tot een cruciale sales-competentie en voor veel bedrijven de enige manier om grote contracten binnen te slepen.”

‘Ware owner van de deal’

Van Dongen wist de vakjury te overtuigen met een gedegen en doortastende aanpak. Uit het rapport van de 5-koppige vakjury: Marco toont zich een ware owner van de deal. Hij gaat met zijn team op zoek naar het win-gevoel. Hij ontpopt zich vervolgens als een ‘irritante klojo’ die in het belang van het beste bid de onderste steen boven haalt. Van Dongen getuigde ook van een duidelijke visie op de verdere ontwikkeling van het vak. Hierin stelt hij dat er meer ruimte zou moeten zijn voor de aanbestedende en aanbiedende dienst om te kunnen flirten. Uit de verbinding komt immers de beste uitvoering van het werk. Met zijn best practice – succesvol binnenhalen van het één van grootste facility deals in Nederland – liet hij zien in de huid van de klant te kunnen kruipen om de beste passende oplossing te creëren.

Strenge procedure

De selectie van kandidaten en finalisten is tot stand gekomen middels een strenge procedure onder begeleiding van Cinfield. De genomineerden doorliepen een uitgebreid traject dat veel weg heeft van een tendertraject. Er vond een CV-check en een beoordeling van de inschrijving plaats. De geselecteerde kandidaten ondergingen een online assessment van GITP, gericht op de drijfveren en de belangrijkste competenties voor succesvol tendermanagement. Gevolgd door de halve finale met een interview door een eerste vakjury. Deze voorrondes leidden tot een selectie van de drie finalisten. Tot slot gaven de deelnemers in de finale hun BAFO (Best And Final Offer)-pitch. Het doel: de vijfkoppige vakjury én de (live en online) aanwezigen overtuigen van hun kwaliteiten. De Finale vakjury betrof: Marjolein van de Veerdonk (WerkTalent), Leontien Navest (Capgemini), Else Slegers (GITP | Geeft inzicht en ontwikkeling), Peter Kanninga (Ballast Nedam) en juryvoorzitter Yvette Naaijkens (Heijmans). Cinfield dankt de vakjury voor hun tijd en expertise.

Deel dit artikel:

Meer artikelen