Training doelgericht schrijven
14 november 2019 | 09:00 - 17:00

Training doelgericht schrijven

De training doelgerichte en overtuigende offertes schrijven stelt je in staat offerteteksten een boodschap over te laten brengen, een boodschap die aansluit bij de doelstellingen van de ontvanger. Jouw boodschap moet helder zijn voor de lezer en hem op eenvoudige wijze overtuigen dat jouw oplossing het beste aansluit op de vraag van de opdrachtgever. De redactiefunctie in het salesproces dient daarom niet alleen om zonder schrijffouten een oplossing te offreren, maar veel meer om jouw boodschap in lijn te brengen met de feitelijke vraag en doelstellingen, de ‘beoordelaars’ en de wijze van beoordelen.

De training ‘Doelgericht schrijven’ leert je op een andere manier denken en schrijven, met het doel en het beoordelingskader van de potentiële opdrachtgever als uitgangspunt. Afhankelijk van jouw speelveld wordt aandacht besteed aan het verschil tussen aanbestedingen van de overheid en private tenders.

Doel

Je stelt sneller en eenvoudiger teksten op die beter aansluiten op de doel- en vraagstelling van de opdrachtgever (de vraag achter de vraag).

Subdoelen:

  • Onderbouwen van je oplossing in relatie tot wijze van beoordelen
  • Inzicht krijgen in tekstopbouw en verpakken van de boodschap
  • Eigen valkuilen leren herkennen en vermijden
  • Hogere beoordeling van je offertes en meer plezier en kunde in het schrijven van offerteteksten.

Programma

De training bestaat uit een trainingsdag en een dagdeel feedback. Tijdens de eerste dag analyseer je als deelnemer een offerte op argumentatie, onderbouwing en overredingskracht. Aan de hand van een ontwikkeld proces en de schrijfmethode Brons-Zilver-Goud werken we stap voor stap aan het schrijven van een offertetekst, waarin je op overtuigende wijze aantoont dat jouw oplossing het beste past bij wat de opdrachtgever echt nodig heeft.

  • Brons: analyse, propositie en informatiegaring
  • Zilver: review, SMART en rode draad
  • Goud: review, eindredactie en opmaak

CINFIELD Brons-Zilver-Goud-model

Je leert hoe je de lezer (beoordelaar) met relevante argumenten kunnen overtuigen om voor jouw oplossing te kiezen, door vooral de resultaten te beschrijven, in plaats van de techniek of aanpak.

Huiswerkopdracht

Na de eerste dag werk je aan een huiswerkopdracht. Dit betreft het schrijven van een managementsamenvatting of een uitwerking van een open vraag (gunningscriterium). In de opdracht pas je het aangereikte proces en de schrijfmethodiek praktisch toe. Je ervaart hierdoor hoe je sneller een heldere structuur en tekst neerzet. De opdracht staat gelijk aan +/- 3 uur en dient drie dagen voor de terugkomdag naar de trainer te worden gestuurd.

Tijdens de terugkomdag kijken we plenair terug op de individuele resultaten van de huiswerkopdracht. De belangrijkste leerpunten worden nader uitgediept en toegelicht. Juist door ervaringen en feedback met elkaar te delen wordt van elkaar geleerd. Er is ruimte voor discussie en feedback, en we staan wat langer stil bij de onderdelen die als lastig worden ervaren. Het resultaat van de terugkomdag is dat je inzicht hebt gekregen in een ideaal proces en methodiek en tevens ervaren heeft je dit in de praktijk kan toepassen.

Resultaat

Hogere beoordeling van je offertes en meer plezier en kunde in het schrijven van offerteteksten.

Doelgroep

Deze basistraining is relevant voor iedereen die offerteteksten of onderdelen van offertes schrijft. Tendermanagers die hun schrijfvaardigheden willen verbeteren en Accountmanagers die nieuwe business willen aanboren.

Trainer: Bastiaan van Rees

Bastiaan is als zelfstandig tendermanager Associate Partner van Cinfield. Hij helpt organisaties bij het succesvol inschrijven op tenders en aanbestedingen. Zijn aandacht gaat uit naar de analyse van de klantvraag, de link met de onderscheidende kenmerken van de eigen organisatie en het structuren van een helder en logisch verhaal. Hij heeft meer dan 150 mensen getraind in piramide-denken en -schrijven. Dit is een methode om doelgericht toe te schrijven naar een voor de lezer logisch, compleet en beargumenteerd verhaal. Een begrijpelijk en doordacht verhaal vormt de basis voor een goede beoordeling.

Aanbevelingen

In 2018 is onze deskundigheid bij training Doelgericht schrijven gemiddeld beoordeeld met een 8,1! Een beoordeling waar wij heel trots op zijn. Een greep uit de reacties van de deelnemers:

‘Een leuke interactieve training die me zeker waardevolle nieuwe inzichten heeft gegeven. Het toepassen van de Minto pyramide gaat me zeker helpen bij het schrijven van teksten.’
Bidwriter – werkzaam bij een grote facilitaire diensterlener

 ‘Zeer leerzaam en to the point! Absolute must voor iedereen die bezig is het schrijven van aanbestedingen en andere offerte varianten’
Arno Pronk – De Staffing Groep

‘Een erg praktische- en op de praktijkgerichte training, die de volgende dag gelijk al kon toepassen bij het schrijven van een voorstel. Aanrader dus!’
Hans Zomer

‘De training geeft heel praktische handvatten waar je direct mee aan de slag kunt in je eigen organisatie, op je eigen werkplek. Trainers passen hun training actief aan op de wensen van de cursisten. Doelgericht! Ik heb dit als heel prettig en effectief ervaren.’
Anja van de Meer – IDDS

Praktische informatie

Duur:
Dag 1 9:00 – 17:00 uur
Dag 2 9:00 – 12:30 uur
Locatie: HNK Utrecht CS, Arthur van Schendelstraat 650, 3511 MJ Utrecht
Kosten: € 950,- excl. btw (inclusief documentatie en catering)

Is het aanmeldformulier hieronder niet zichtbaar? Klik dan hier om je aan te melden.

Aanmelden

  • Aanvullende informatie ten behoeve van facturatie

 

Annuleringsvoorwaarden

Annuleren is mogelijk tot uiterlijk twee weken vóór aanvang van de training. Bij annulering binnen twee weken voor aanvang van de training worden de volgende kosten in rekening gebracht:

  • 14 tot 8 dagen voor de training: 50% van het factuurbedrag
  • minder dan 8 dagen voorafgaand aan de training: 100% van het factuurbedrag