Pre-sales bij aanbestedingen en tenders
10 oktober 2019 | 09:00 - 17:00

Pre-sales bij aanbestedingen en tenders

Welke rol speelt de inkoper bij het voorbereiden van de aanbesteding of tender? Hoe ga jij hier als sales- of tendermanager mee om in de fase voorafgaand aan de tender (pre-sales)? Ben jij de partner of leverancier en manage jij het contract of de relatie? Allemaal vragen die relevant zijn om beter te begrijpen hoe inkoop werkt. En bovenal hoe jij jouw kansen beter kan inschatten en beïnvloeden in de voorbereiding op aanbestedingen en tenders.

Cinfield verzorgt een training waarbij je als tendermanager, sales- of accountmanager inzicht krijgt in de wijze waarop inkoop georganiseerd is. Met deze inzichten begrijp je beter hoe een aanbesteding of tender tot stand komt en hoe jij je eigen positie kan versterken in het door inkoop bepaalde speelveld.

Programma

De training van een dag bevat interactieve werkvormen waarbij individuele opdrachten afgewisseld worden met korte groepsworkshops.

Inzicht

’s Ochtends verkrijg je inzicht over de wijze waarop inkoop georganiseerd is. De volgende onderwerpen komen hierbij aan bod:

 • Verschillende taken en functies van inkoop
 • Centraal vs. decentraal gecoördineerde inkoop
 • De rol van de (externe) inkoper
 • Verschil tussen partnership en leverancier
 • Inzicht in inkoopstrategieën
 • Inzicht in de verschillen tussen publieke en private inkoop
 • Inkoopmodellen, inkoopproces en inkoop niveaus

Invloed

’s Middags gaan we aan de slag met beinvloeding. Hoe en op welke manier kan jij als tendermanager, sales- of accountmanager beïnvloeden tijdens de pre-sales fase?

 • Activiteiten in de pre salesfase
 • Stakeholdermanagement
 • Stakeholder canvas

Tijdens de training wordt ingegaan op situaties en die relevant zijn voor de groep deelnemers. Er wordt gebruik gemaakt van praktijkvoorbeelden waardoor het voor alle deelnemers begrijpelijk en herkenbaar is.

Het resultaat is dat jij beter begrip hebt hoe het inkoopproces werkt en waar je invloed kan uitoefenen op het proces en het resultaat. Daarbij wordt er zowel aandacht besteed aan bestaande als potentiële opdrachtgevers.

Doelgroep

Deze verdiepende training is bedoeld voor bid- en tendermanagers, tenderstrategen, EMVI-schrijvers, proposal managers, sales- en accountmanagers die een beter begrip willen krijgen van het inkoopproces en de elementen waar zij invloed op kunnen uitoefenen. Deze training is gericht op deelnemers die eerder aan aanbestedingen hebben meegedaan.

Praktische informatie

Duur: 9:00 – 17:00 uur
Locatie: HNK Utrecht CS, Arthur van Schendelstraat 650, 3511 MJ Utrecht
Kosten: € 795,- excl. btw (inclusief documentatie en catering)

Aanbevelingen

In 2018 is de training Inkoop voor verkopers en tendermanagers gemiddeld beoordeeld met een 9! De trainer Rick Uringa scoort op alle onderdelen: deskundigheid, klanttevredenheid en bereikte resultaat tevens een 9.

 ‘Rick is heel toegankelijk en pakt goed de kern uit alle vragen die er gesteld worden’ Lotte van Diesen – Labourlink

‘Erg positief, nuttige inzichten en goede combinatie tussen theorie en praktijkcases’ Max Pohle – KPN

Is het aanmeldformulier hieronder niet zichtbaar? Klik dan hier om je aan te melden.

Aanmelden

 

Annuleringsvoorwaarden

Annuleren is mogelijk tot uiterlijk twee weken vóór aanvang van de training. Bij annulering binnen twee weken voor aanvang van de training worden de volgende kosten in rekening gebracht:

 • 14 tot 8 dagen voor de training: 50% van het factuurbedrag
 • minder dan 8 dagen voorafgaand aan de training: 100% van het factuurbedrag