Aanbesteding Belastingdienst mogelijk frauduleus
09 februari 2017 Marcel Otto

Aanbesteding Belastingdienst mogelijk frauduleus

Een aanbesteding van de Belastingdienst voor de inhuur van IT-consultants is ontsierd door fraude, stelt onderzoeksprogramma Zembla in een uitzending van 1 februari. Accenture, dat de aanbesteding won, zou meer informatie van de Belastingdienst hebben gekregen dan andere aanbieders. Oud-directeur van de Belastingdienst Hans Blokpoel zou warme banden hebben gehad met Accenture.

Broedkamer

Blokpoel stapte in 2016 op. Hij stond aan de wieg van de Broedkamer, een afdeling waar gegevens van miljoenen belastingbetalers en bedrijven worden bewaard en geanalyseerd. In 2013 zocht de Belastingdienst een bedrijf dat kon helpen bij de oprichting van de Broedkamer.

Fraude

In de aanbesteding die volgde, zou Accenture bevoordeeld zijn. Hierdoor zou de offerte die de IT-dienstverlener indiende uiteindelijk veel uitgebreider zijn geweest dan die van concurrenten. Bronnen zeggen tegen Zembla dat voor hen van tevoren al duidelijk was dat Accenture de opdracht moest winnen.

Onderzoek

Accenture zelf ontkent de beschuldigingen. Volgens staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes is ‘tot nu toe niet gebleken dat bij deze aanbesteding onregelmatigheden hebben plaatsgevonden’. De staatssecretaris zegt de kwestie te laten onderzoeken.